ULUSAL İLETİŞİM AĞI

18 Eylül 2011 Pazar

Büyükler Büyümüyor mu?

Bu hafta medyada önemli bir haber yer aldı.

2007 yılında imzalanan “Avrupa Konseyi Çocukların Cinsel Sömürü ve İstismara Karşı Korunması Sözleşmesi”nin bizde de yürürlüğe girdiği haberiydi bu.

Acil şok haberlerin dışında sanki yok saydığımız Dünya’nın daha acil önemdeki bu haberi çeşitli başlıklarla dikkatlere sunuldu.

Acil, çünkü ortalama Dünya ve insanlık gelişiminin aslında henüz nerelerde olduğunu algılatıyor.

Sözleşme metninin girişinde sözleşme amacının tüm ilgili bağlantıları belirtilirken, “Çocuklara uygun bir Dünya” ve “Çocuklarla yeni bir Avrupa oluşturma” amacına da değinilmesi, insanlık gelişiminde ulaşılan yer hakkında çok çarpıcı bir küresel görüntü veriyor.

Sözleşmeye Avrupa konseyine dahil ülkeler ve Avrupa Birliği adına da imza katılımı sağlanması, şu andaki küresel insani gelişmişlik seviyesini gösteren böyle evrensel sorunların evrensel sözleşmelerle ele alınması, gelişmiş Dünya kavramının henüz gelişmişlikten ne kadar uzak olduğunu ortaya çıkarmakla kalmayıp, çözüm bekleyen esas sorunların neler olduğunu da kavratıyor.

‘ÇOCUK’ varlığını koruma gelişmişliğine varmak için devletlerce uğraşılmasını gösteren bu sözleşme, bir yandan gelişmişliğin ölçüsü olurken, diğer yandan henüz ortadan kaldırılamayan problemleri gösterdiği için insanlık gelişmemişliğinin de ölçüsü oluyor.
Büyükler, büyümüyor mu veya büyükler gelişmiyor mu diye insanın fiziki ve zihni gelişmesini sorgulatan bu durum, tarihsel evrelere kıyasla daha gelişmiş bir ÇOCUKLUK algısına küresel çapta ulaşılmadığını gösteriyor.

Toplumsal sorunlar sözleşmelere imza atmakla çözülmediğinden, kabul edilmiş ortak normlar üzerinden uygulamaya başlamak ve yerel şartların özel dirençleri üzerinden iç normların oluşumuna  katkı sağlamak gerekliliği iyice ortaya çıkıyor.

Bu konuda evrensel ve yerel normlara uygunlaştırılmış ortak ölçülerin kazanımı ve uygulama kontrolünün ortak gözetime alınması, ciddi girişimlerin ivmelenmesine da yol açarak etkileşim alanlarının yerel ve  küresel çapta gelişmesine de olumlu katkı sağlayacaktır.

Ülkeler bazında devlet yükümlülüklerinin gelişmiş birey algılarıyla kontrol edilmesi, vatandaşlık sorumluluğunda olduğu için bu sözleşmede hepimizin imzası olduğu unutulmamalı.

Kaynak gösterimi: www.0-18.org

Hiç yorum yok: