ULUSAL İLETİŞİM AĞI

25 Kasım 2012 Pazar

Hatalar Zinciriyle Kodlanan Çocuklar


Çocuklara karşı işlenen suçlar, genellikle suçun kendisini hazırlayan şartlardan başlayan ve suçlunun cezalandırılmasına kadar gelişen takibat ve yargılamalar sürecinde devam eden hatalar zincirine dönüşüyor.

Son olarak 14 yaşında cinsel tacize uğrayan Ö.Ç. adlı kız çocuğunun davasında olup bitenlerin ortaya serdiği gibi çocuğun uğradığı taciz kadar etkili olan hatalar, mağduriyeti katlayarak büyütecek türden.
En önemlisi, Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi bulunmadığı Sakarya Ağır Ceza Mahkemesinde 26 sı çocuk olan 34 zanlının ikinci duruşmasında, çocuk ve yetişkin zanlıların bir arada mahkemeye çıkarılması.

Utanç davası adı verilen bu davada mağdurun avukatı, çocuklarla büyüklerin aynı ortamda yargılanması çocukları kötü etkilerken, yetişkinlerin de kapalı oturum gibi çocuk mahkemelerinin imtiyazlarından yararlandırılmasının yanlışlığına dikkat çekerken zanlı olarak yargılanan çocukların velileri de bu duruma itiraz ediyorlar.

Yine Mersin’de okula gelen polis tarafından okul koridorlarından tutanaksız ve okul formasıyla alınıp götürülen çocuk, kemik yaşı ölçülsün de 24 yaşından büyük çıkarsa tutuklansın diye Mersin Devlet Hastanesine götürülüyor.

Daha önce bir kez iki saat gözaltında tutulup bırakılan ve sabıka kaydı olmayan bu çocuk, polis gelmeden önce bir öğretmenin kendisini kenara çekerek senin kod adın ne diye sorduğunu ve kendisinin bir kod adı olmadığını söylemesi, çocukları yetişkinlerin dikkatsiz davranışlarıyla kodlayan hatalarımıza örnek oluyor.

Yanlış ekip, doğru biçmeyi bekleyen bu defolu tutumların, kurbanı olan çocuklarımızın büyüyünce nasıl bir yetişkin olacakları şimdiden belli değil mi?

Kaynak gösterimi:  www.0-18.org

Hiç yorum yok: