ULUSAL İLETİŞİM AĞI

17 Aralık 2011 Cumartesi

Magazin Eklerinin Doğru Kullanımı


Zihinlerin çok ve çeşitli uyaranlarla her gün yeniden kodlandığı günümüzde, beyinlerin kültürel beslenmesi de yeni alanlarla sağlanıyor.

Bilişim teknolojilerinin gelişimi haber kültürü açısından sosyal medya araçlarını gittikçe tercih edilir kılarken, klasik medyanın günlük magazin ekleri de dikkatli ve sorumlu sunumlarla önemli kültürel takviye alanlarına dönüşüyor.

Yaşamın her karesine ait birey ve aile boyutlu oluşum ve sorunlar, bu sayfalarda renkli sunumlarla dikkat çekici hale getirildiğiden doğal olarak daha talep edilir oluyor.

Bu yolla günlük yaşam yoğunluğu ve hızının belirlediği okuyucu dikkat süresine uyan ve bir çeşit özetleme olan bu sunumlar, toplum bilgilenmesinde daha işlevsel olmaya başlıyor.

Kitle eğitimini etkileyen mesajların, ortalama yaşam kültürüne bu yoldan ciddi katkılar sağlayabildiği de görüldüğü için bu alanlar, gittikçe daha önem kazanıyor.

Örneğin, Hürriyet Gazetesi Kelebek ekinde, çocuk aile ilişkilerinde önemli bir etkileşim sağlayacak bu tip köşelerden biri de, klinik Psikolog Dr. Başak Demiriz’in köşesi.

“Çalışan annenin vicdan azabı”(16.12.2011) başlığıyla ilgili konuyu, psikolojik yönden danışan ve danışılan diyalogu formatıyla anlatması ve altına da "Psikoterapi diyalogları, yaşanmış hikayelerden esinlenerek, psikoterapi sürecinde kullanılan yöntemlere örnek oluşturmak amacıyla yaratılmıştır. İçeriği psikolojideki bilimsel gelişmelere paralel olmakla beraber genel bilgilendirme ve tavsiye niteliğindedir.” diye yerinde bir not düşmesi sorumluluk taşıyan bir işlevselliği yansıtıyor.

Çocuk aile birlikteliğine ait sorunlarda bu tür sorumlu bir yaklaşımla her türden okura hitap ederek kitle bilincinin yükselmesine doğru katkı sağlanması çok önemli.

Ayrıca, doğru bilgilerin sorumlu kalemlerce kitlelere ulaştırılmasında gittikçe daha tercih edilir olmaya başlayan bu alanın, medyanın varoluş işlevinde de gittikçe daha önem kazanacağını örnekliyor.

Aydınların, kitlelerin bilgi yığını içinden gereksinimi olan doğru yaşam bilgilerini ortalama algı seviyesine uyarlayarak doğru yansıtmak önemli bir sosyal sorumluluk bilincini işaretler.

Kaynak gösterimi:  www.0-18.org

Hiç yorum yok: