ULUSAL İLETİŞİM AĞI

10 Ekim 2010 Pazar

Farklılık Eğitimleri

Çocuk ilk önce içine doğduğu sosyal kültürün kodlanmasıyla biçimleniyor.

Genel olarak “eğitim” yoluyla çocuğa bu kültürü ve diğerlerini öğrenme ve tanıma olanağı sağlanıyor.

İlk yaşından itibaren kültürel veya her tür farklılığa açık büyüyen çocuklar, farklı olanla birlikte yaşama kültürünü de daha baştan kazanmış oluyorlar.

Çocuğun bu yolla farklı kültür aidiyetlerini yadırgamama yolunda eğitilmesi büyüyünce farklı olana açık olmasını sağlayan önemli bir etken.

İngiltere’de uygulandığı söylenen okul öncesi dönem çocuklarına farklı kültürlere ait biyografi okutma deneyimi, bu dönemindeki kazanımların en etkili ve kalıcı olduğu gerçeğiyle temellendiriliyor.

Ülkesel, sınıfsal, bölgesel, gelişimsel yönden her türlü farklılığa açık olan internet erişimi, iklimsel ekonomik ve de siyasi mültecilik, günümüzde özellikle batı toplumlarını, gittikçe daha küresel boyutlu karma kültürlere dönüştürüyor.

Farklı kültürlerin insanlarını birarada barındıran bu oluşum, hangi kültürden olursa olsun kendi içinde özüne sarılma tutuculuğu ile farklıyla kaynaşma gerçekçiliğini birlikte var ederek uzlaşmayı önemli hale getiriyor.

Öte yandan günümüzde hangi kültürden ve temel eğitimden olursa olsun tüm çocukların çağdaş iletişim araçlarıyla aynı biçimde uyarılıp kodlanmaya açık olduğu görülüyor.

Yine, Sosyal Medya denilen paylaşım sitelerinde yetişkinlerin her şeylerini herkesle paylaşma tavrının gerçek yaşamı da etkileyen bir utanma duyarsızlığına dönüştüğü saptaması dikkat çeken bir gelişme.

Çevremizde pek çok örneğine rastladığımız bu durumu Pervasızlık kültürü olarak da nitelendirirsek; Facebook veya benzeri sitelerde varlık göstererek büyüyen nesillerin günümüz duygularından çok farklılaşacağını söyleyebiliriz.

Erken yaşta gününü yoğun televizyon izleyerek geçiren miniklerde, çizgi filmlerin sanal kahramanları ile özdeşleşerek sanal dünya gerçeği ile yaşamın gerçeğini, ayırt edememe rahatsızlıkları oluştuğunu biliyoruz.

Yakın geçmişin Süpermen gibi sanal kahramanlarla özdeşleşerek kendini tehlikelere atan çocuklarının yerini bilgisayar oyunlarında umarsızca adam öldürme başarısı kazanan çocuklara bırakması, insan duygularındaki farklılaşmaların seyri üzerine düşündürüyor.

Aralarındaki kültürel farklılık ne olursa olsun yeni nesillerin günümüzden farklılaşan ortak yanı bu.

Okulöncesinden başlayarak eğitim sistemimizin, nicelik ve nitelik yönünden olması gereken yere ulaşmasına çalışırken günün şartlarına uygun eğitim girişimlerini gerekli kılan bu konular üzerinde düşünmenin de önemli olduğunun farkında mıyız?

Hiç yorum yok: