ULUSAL İLETİŞİM AĞI

25 Ağustos 2012 Cumartesi

Okul Öncesi Okul Değildir


Okul öncesi eğitim, çocukların zihin gelişimlerinin önemli bir bölümünün tamamlandığı okul öncesi döneminde onları okula gitmeye hazırlayan bir alandır.

Bu hazırlık çocuğa okula başlamadan bir yıl önce, okulların içinde ana sınıfı açılarak sağlanması okulöncesi kurumlardan bekleneni oluşturmadığı için yeterli değildir.

Bu nedenle okulöncesi eğitim, devletçe sağlanması gereken önemli bir çocuk hakkıdır.

İnsan beyninin gelişiminde çok önemli bir dönemi yansıtan bu yaşlardaki gelişime katkı sağlamak, daha sonraki eğitimin alt yapısını hazırlamak anlamına da geldiğinden, bunun gerçekleşme yüzdesi de çoğunlukla o ülkenin temel eğitiminin sağlamlığını işaretler.

Bu nedenle okulöncesi eğitimin ülke çapında gerçekleşme yüzdesi çok önemsenen bir kıstastır. Bu konuda geri olan bir ülkede bu açığı okul bünyesine ilave edilen ana sınıflarıyla karşılamak veya çocukları bu dönemde okula başlatmak çok yönlü bir eksidir.

Radikal ve hazırlıksız uygulamaları, çocukların okula hazır olma ölçümlerini doktor veya nörologların raporuyla sağlanacağını sanma yanılgısı ise ilgililerin bu konuda yeterli bilgi ve inisiyatife sahip olmadıklarını gösteriyor.

Bazı uzmanlarca değinilen, okula başlama yaşının erkene çekilmesi örneklerinde ancak tam bir okulöncesi eğitim verilerek olumlu sonuç alınabileceği gerçeğini dikkate almadan başka ülkelerde de olduğunu iddia eden yetkililerin, bu önemli noktayı es geçmeleri durumun sadece bilgi eksikliğinden kaynaklanmadığını düşündürüyor.

Bilgisizlik ve pervasızlıkla bütünleşen ben yaptım oldu uygulamalarının nasıl bir eğitilmiş (!) insan tipi oluşturacağını tahmin etmek mümkün.

Bireysel ve toplumsal yaşamın kalitesini etkileyen böyle eğreti temellendirmelerin eğitim reformu nitelendirmesiyle gittikçe yaygınlaştığını gören anne babalar endişe içindeler. Onların bu endişelerini yalap şap çarelerle gidermeye kalkan sorumluların, bunca bilimsel ve toplumsal itiraza karşı yanlışlarında devam etmeleri, millet isteği adına kendi isteklerini değerlendirdiklerini ortaya çıkarıyor.

Kaynak gösterimi:  www.0-18.org

Hiç yorum yok: