ULUSAL İLETİŞİM AĞI

28 Şubat 2012 Salı

Kesinti Gelişmenin Düşmanıdır


Bir uygulamayı kesintili hale getirirsen o artık o uygulama olmaktan çıkar.

Tabii ki 4+4+4 diye yeni bir eğitim değişikliği girişiminden bahsediyorum.

Eğitim sistemimizin biçim ve içerik yönünden ıslaha muhtaç olduğu tartışılmaz. Eğitilmiş insan gücü açığını kapatmaya kalkanların reform adı altında köklü değişiklikler yapıyoruz diye mevcut olanın orasını burasını oynayıp bir şey değişmez demeleri maalesef gerçeği ve bilimsel verileri yansıtmıyor. Ayrıca, köklü değişimler için gereken alt yapıyı hazırlamadan düzeltmeye kalkmak çözüm sağlamak bir yana, var olanı daha kötü hale getiriyor.

Önemli bir çocuk hakkı olan “eğitim” kavram ve uygulamasıyla bu tür oynamaya hiçbir krum ve iktidarın hakkı olmamalı.

Sıklıkla yapılan bu tür değişikliklerle çocuklar ve gençler yaz boz tahtası olmakla kalmayıp, kendinden sonra gelenlerle ortak paylaşımlara sahip olmayan, kendi geçmişlerinin de devamı olmayan bütünlüğü bozulmuş denemelerin kurbanı oluyorlar.

Bilgi çağının gereği bilgili çocuklar yetiştirmek kadar bilgiden düşünce üretmeyi bilen yani düşünme yeteneği gelişmiş nesillere ihtiyaç var.

İletişim ve bilişim alanındaki hızlı gelişmeleri sadece eğitim araçlarını değiştirerek benimsemek de yetmemektedir. Eğiticileri ve içeriğiyle alt yapısı hazırlanmamış ve yerinde istihdam edilmemiş kadrolarla gereken ilerlemeyi sağlayamayız.

Akıllı tahta, akıllı tablet derken düşünme yetisi kaybolan aptal nesiller yetiştirmemeliyiz.

Zaten ezbere dayalı eğitim anlayışının genetik mirasını taşıyan yeni nesillerin bilgi ve iletişim modernizasyonunda ne hal aldıkları ortada.

Okuma yazmayı, eski dönemlere göre daha zor söktüğü söylenen ve iletişim dilleri kelime kısaltmalarıyla gittikçe daralan, bilgilenmeyi ve diplomaları kopyala yapıştır yöntemiyle gerçekleştiren yeni nesillerin beyinsel gelişimleri epey farklılaşmakta.

Artık tüm toplumların problemi olmaya başlayan bu durumda örgün eğitimin içerik ve uygulamasında çağa uygun değişimler yapmak kadar bilimsel verileri göz ardı etmeyen düzenlemeleri dikkate alan değişikliklere kalkmak, her şeyden önce önemli bir sosyal sorumluluktur.

Kaynak gösterimi:  www.0-18.org

Hiç yorum yok: