ULUSAL İLETİŞİM AĞI

21 Nisan 2012 Cumartesi

ÇOCUK BAYRAMINI NASIL KUTLASAK?


23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, çocuklara armağan edilmiş tek bayram olarak çok önemli.

Önemi, her şeyden önce çocukları insan olarak özel bir yere koyan anlayışın ürünü olmasından geliyor. Bu bayram çocuk gerçeğine, çocuk olarak yaklaşımın önemini de yansıtıyor.

Diğer bir önemli nokta da, bu bayramın 0-18 yaş arasındaki insanı gelişme evresinin ÇOCUK olarak kabul edilmesi buna bağlı pek çok dikkatin gelişmesi ve doğru algılanmasını sağlayıcı olmasıdır.

Çocuk katılımı diye çocuklara öğretilmiş metinleri içselleştirmeden tekrarlayıp, alkışlamakla yetinmek yerine, ulus ve vatandaşlık kavramlarını demokratik olarak algılayacak bilinci oluşturmak gerekir.

Bunun alışılagelmiş yanlış yorumu olan çocukları devlet yöneticileri koltuğuna oturtup konuşturmak ve emirler verdirmek gibi teatral gösterilerle kutlamak, çocukların bu konularda yanlış kodlanmalarından öte sonuç vermediği artık görülmelidir.

Öğretileni ezbere tekrarlayan, anlamını kavramadığı konularda büyük laflar ederek alkışlanmayı marifet saydıran gösteriler ve müsamerelerde çocukların bilinçleri geliştirileceğine çarpıtılabilmektedir.

Bu anlamda yetişkinlerin çocukları yanlış kodlamalarını önleyici düzenlemeler yapılmalı ve mümkünse çocuklar büyüklerin başarı anlayışına kurban edilmeyecek biçimde rahat bırakılmalıdırlar.

Gösteri ve kutlama paylaşımlarıyla çocuğa kazandırılacak pek çok toplumsal değer, uygulamadaki yanlış güdümlemelerle yozlaştırılıp anlamsızlaştırılmamalıdır.

Özetle, 23 Nisan'ın, çocuğa çocuk olma hakkı veren bir sorumluluk anlayışıyla kutlanması sağlanmalıdır.

Çocukların ve yetişkinlerin bu anlamda ÇOCUK BAYRAMI kutlu olsun.

Kaynak gösterimi:  www.0-18.org

Hiç yorum yok: