ULUSAL İLETİŞİM AĞI

1 Mayıs 2011 Pazar

İnsan Hakları, Çocuk Haklarının Temelidir

Çocuk ve kadına dönük şiddet, ihmal ve istismar kapsamına giren olaylar çocuklara doğrudan veya dolaylı olarak etkili olabiliyorlar. Çünkü kadına ve çocuğa dönük tüm şiddet ve istismarlar, iç içe geçmiş bir bütünün parçalarıdır.

Medya kanalıyla haberdar olduğumuz bu oluşumların, çocuklardaki etkilerini kamuoyuyla paylaşmak da medyayla mümkün oluyor.

Şu ara her gün haberleşen ve yedi yılda büyük bir artış gösterdiği saptanan “öldürülen kadın” olayları, olayı yaşayarak veya haber olarak şahit olan çocuklarda ve kız çocuklarında nasıl bir etki yapıyor, nasıl önlenebilir?

Suçu işlediği tarihte çocukluk sınırında olduğu dört yıl sonra algılanmışcasına ve suça sürüklenen çocuklar kategorisinden çocuk mahkemesine yollanarak ceza indirimi sağlanan gazeteci katilinin durumu ve bunun sunumu konuya gereken duyarlılığı tersine çeviriyor.

Burada töre cinayetleri ve taş atan çocuklarda olduğu gibi çocukları suça sürükleyen zihnıyetle onların çocuk olduğunun çocukluk yaşını geçince algılanmaya kalkılması aynı zihinlerin ürünü.

Korunmasız şartlarda yaşayan çocukları, tehlikeli oldukları gerekçesiyle ağır şartlarda mahkum edilmeye sürükleyenler, buralarda büyüyen suçlu çocukla sonradan mağduriyete uğramış yaklaşımına girerek onları istismara devam ediyorlar.

Çocuğun “yüksek yararı” için, çocuk haklarını sağlamak gerekçesiyle çok yönlü ve çocuk katılımlı ülke ölçekli çalışmalar düzenleyenler, çocukları anlamadıkları konularda fikir ileri sürme, anlamsız ve zorlama gösterilerle yorma ve fikrini ifade ederken hırpalama gibi davranışları önleyemeyerek istemeden de çocukluk durumunu istismar edebiliyorlar.

İtiraz hakkını kullanmaya kalkan ve güvenlik güçlerince darp edilirken Başbakan’ın isteğiyle güvenlik güçlerinden kurtarılarak nasihat çekilen bu çocukların, okul tarafından kovuşturmaya uğramaları çocuk istismarına ayrı bir örnek oluyor.

Yine çocuk yaşta erkeklerin tecavüzüne sunulan bir kız çocuğunun davası hakimlerce çocuğun isteğiyle olduğu gerekçesiyle yorumlanıp tacizcilerin suçu hafifletilerek çocuğun bir kez daha istismarına yol açıyor.

Yakın zamanda üst üste gündeme gelen bütün bu olaylar ülkemizde büyük bir kesimin çocuktan, çocuk haklarından, eğitimden ve demokrasiden ne anladığını da ortaya koyuyor.

Bir zamanların ülkeyi kurtarıcılardan kurtarmak sözünü çocukları kurtarıcılardan kurtarma olarak ta söylenebilir.

Önce çocuk gerçeğini ve onun haklarını iyi algılamak ve yaşama geçirilmesine çalışmak gerekiyor. Yine de bu alanda doğru algı ve bilginin içselleştirilmesi için büyük adımlardan daha önemli küçük adımlara ihtiyaç var. 

Bu konuda iyi niyetle yapılanlar bir bakıma bu çabaların aslında tam da nasıl olması gerektiğini göstererek ve üzerine düşündürterek yararlı oluyorlar diyebiliriz.


Kaynak gösterimi:  www.0-18.org

Hiç yorum yok: